­

Oormijt:

Dit zijn kleine spinachtige beestjes die in de oren van het fret voor veel problemen kunnen zorgen. Vaak worden fretten al in het nest blootgesteld aan de oormijten. Oormijt is erg besmettelijk, een kortdurend contact kan al voldoende zijn om de mijt over te dragen. De mijten zorgen voor veel jeuk en een ontsteking van de gehoorgang. De mijten kunnen zelfs het trommelvlies beschadigen en een middenoorontsteking veroorzaken. De oormijten van het fret zijn niet besmettelijk voor de hond en de kat

Beenmergdepressie:

Oestrogenen die vrijkomen tijdens de loopsheid zorgen ervoor dat het beenmerg niet meer goed functioneert. Hierdoor zullen er minder rode en witte bloedcellen worden aangemaakt. Het fret heeft een gezwollen vulva, vaak bleke neus en slijmvliezen. Meestal vermagerd het fret en zal er een symmetrische kaalheid te zien zijn. Er kunnen bloedingen optreden. De enige behandeling is sterilisatie. Indien het fret te zwak is voor een narcose, zal alleen een implantaat ingebracht kunnen worden.

Bijnieren:

Dit zijn 2 kleine hormoonproducerende orgaantjes die bij de nieren liggen. Bij veel fretten kunnen deze orgaantjes op een gegeven moment ontaarden en te veel hormonen gaan produceren. Vaak gaat dit om een goedaardige tumor. Het kan echter zijn dat deze kwaadaardig wordt. Wat het meeste wordt gezien bij het fret is kaalheid, droge en dorre vacht en jeuk. Verder ondanks sterilisatie/castratie, seksueel gedrag, toegenomen lichaamsgeur, gezwollen vulva. Eventueel meer slapen/slomer, gewichtsverlies.

Hartaandoeningen:

Deze komen regelmatig voor bij het fret. Het is van groot belang om te weten welke aandoening aanwezig is, om een goed behandelplan op te stellen. Het begint meestal met een verminderde activiteit, minder eten en gewichtsverlies. In een verder gevormd stadium kunnen de fretten benauwd worden, hoesten of een dikke buik krijgen. Er kan een acute verlamming van de achterpoten ontstaan door een bloedpropje wat in de slagaders bij de poten vastloopt, waardoor de poten geen bloed meer krijgen.

Insulinomen:

Dit zijn kleine tumoren van de alvleesklier. Hierdoor wordt er te veel insuline geproduceerd. Dit heeft tot gevolg dat het suikergehalte in het bloed veel te laag wordt. Vaak worden de symptomen pas in een laat stadium opgemerkt. Het begint vaak met periodieke aanvallen van slomer zijn, staren in de ruimte, zwakte en gewichtsverlies. Op een later tijdstip kunnen toevallen en zelfs coma gezien worden.

Maagontsteking:

Dit wordt veroorzaakt door de bacterie Helicobacter. Veel fretten zijn in het nest al besmet met deze bacterie. De bacterie geeft echter lang niet bij alle fretten problemen. Vooral in stresssituaties zal de bacterie zich gaan vermenigvuldigen. Misselijkheid is vaak heel moeilijk te herkennen bij het fret, vooral rond etenstijd zullen er veranderingen bij het fret gezien worden. De belangrijkste tekenen zijn, braken, knarsetanden, knagen, kop naar achteren bewegen, aan de bek krabben, trillen, opgezette staart, aflikken van de bovenlippen, hikken en onrustig gedrag.

Blaasgruis:

Dit ontstaat vooral als er teveel plantaardige dingen worden gevoerd. Hierdoor stijgt de zuurtegraad van de urine en kunnen kristallen gevormd worden. Bij vrouwtjes zal dit lijden tot een blaasontsteking, maar mannetjes kunnen een verstopping krijgen door blaasgruis.

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­