­

Castratie reu

Een castratie zorgt ervoor dat de testosteronproductie bij de reu wordt weggenomen. Voordelen hiervan kunnen zijn:

 • Een wenselijke verandering in gedrag. De reu zal vaak (maar niet altijd!) minder agressief en dominant worden richting andere reuen en minder achter teven aanjagen.
 • De pussige en stinkende uitvloeiing uit de penis die veel ongecastreerde reuen hebben ten gevolge van een voorhuidontsteking verdwijnt.

Een nadeel van een castratie is dat het de stofwisseling afremt. Met andere woorden, uw hond komt sneller in gewicht aan. Dit valt te corrigeren door vaker te wandelen of de hoeveelheid voer aan te passen. Ook is er voer speciaal voor de gecastreerde hond.

Wij zijn van mening dat een reu pas gecastreerd hoeft te worden als er medische of gedragsproblemen zijn.

Er zijn 2 manieren om de reu te castreren. 

 • Chirurgische castratie: dit is een permanente oplossing. Beide zaadballen worden verwijderd, waardoor er geen testosteron meer wordt aangemaakt. Het kan tot 6 weken duren voordat het testosteron het lichaam heeft verlaten. Dit wil dus zeggen dat de eventuele veranderingen niet meteen na de operatie plaats zullen vinden. 
 • Chemische castratie: dit is een tijdelijke oplossing. Bij de chemische castratie wordt er een chip tussen de schouderbladen ingebracht. Deze chip geeft gedurende een langere tijd hormonen af die de testosteronproductie remmen. Ook hier duurt het ongeveer 6 weken voordat het testosteronniveau in het lichaam zo laag is dat we er resultaten van zien. De chip werkt gemiddeld zo’n 6 maanden. Bij sommige honden kan de chip iets langer doorwerken.

Castratie kan plaatsvinden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Bij honden van grotere rassen (>25kg) is het verstandig om te wachten tot een leeftijd van ongeveer een jaar.

Sterilisatie teef

De sterilisatie van een teef is een meer ingrijpende operatie dan de castratie van de reu. Dit komt omdat de buik opengemaakt moet worden. Vervolgens worden de eierstokken weggehaald. Het is dus strikt genomen een castratie en geen sterilisatie. De baarmoeder blijft aanwezig tenzij hier tijdens de operatie afwijkingen aan gevonden worden.

Voordelen van een sterilisatie van een teef kunnen zijn:

 • Door de afwezigheid van de hormonen uit de eierstokken bestaat er geen kans meer op schijndracht en baarmoederontsteking
 • Minder grote kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren (afhankelijk van de leeftijd waarop de sterilisatie plaatsvindt)
 • Minder grote kans op ontwikkelen van suikerziekte (afhankelijk van de leeftijd waarop de sterilisatie plaatsvindt)

Nadelen van een sterilisatie kunnen zin:

 • Het metabolisme van de teef wordt geremd na de operatie. Hierdoor komt uw teef sneller in gewicht aan. Dit kan gecompenseerd worden door vaker te gaan wandelen of de hoeveelheid voer aan te passen. Ook is er voer speciaal voor de gesteriliseerde hond.
 • Het ontstaan van urine-incontinentie na de sterilisatie. Dit probleem speelt vooral bij honden van grotere rassen. De voortplantingshormonen hebben een effect op de ontwikkeling van de blaassfincter. Deze sfincter is een spier die ervoor zorgt dat de urine in de blaas blijft, totdat de teef ervoor kiest om te gaan plassen. Bij teven die minimaal 1x loops zijn geworden, komt dit probleem minder vaak voor. . Wij raden dan ook aan om met sterilisatie van honden van grotere rassen (>25kg) te wachten tot na de eerste loopsheid.

Sterilisatie tijdens de loopsheid brengt een groter risico op bloedingen en schijndracht na de operatie met zich mee. Hierdoor adviseren wij om de operatie 3 maanden na de loopsheid plaats te laten vinden.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
 • schildpadden, slangen, hagedissen,
 • amfibieën,
 • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­