­

Er zijn 3 soorten schimmels bij de hond die voor problemen kunnen zorgen:

  • Trichophyton mentagrophytes
  • Microsporum canis
  • Microsporum gypseum

Qua verschijnselen en behandeling lijken ze erg op elkaar.

Schimmel op de hond ziet er uit als een kale schilferige plek. Meestal zijn dit 1 of 2 plekken, maar het kan zich uitbreiden over de hele hond. Vaak gaat dit niet gepaard met veel jeuk. Pas als de plekken gaan ontsteken, zullen er jeukklachten ontstaan. Sommige honden kunnen schimmel met zich meedragen zonder dat zij daar zelf last van hebben. Zij kunnen dan wel andere dieren besmetten.

Ook besmetting vanuit de omgeving is goed mogelijk. Dekens, kammen, borstels en zelfs nagelknippers kunnen ervoor zorgen dat schimmels overgedragen worden op andere dieren.

Als uw hond schimmel heeft, moet hier voorzichtig mee worden omgegaan. De schimmels kunnen namelijk ook mensen besmetten. Bij de mens is dit de veroorzaker van ringworm. Dit zijn ronde rode ringen op de huid. Indien u een ringworm infectie heeft, is het verstandig om ook uw hond te laten controleren, ook als uw hond geen klachten heeft.

Schimmel behandelen is niet heel lastig. Een schimmeldodende shampoo is vaak voldoende om het probleem van de hond aan te pakken. Soms als de klachten ernstig zijn, zullen er aanvullend ook wat tabletten gegeven moeten worden. Als u meerdere dieren in huis heeft, is het verstandig om die ook met shampoo te behandelen ook al hebben zij geen klachten.

Behandelen van de hond alleen heeft geen zin. Schimmels vormen sporen die heel lang in de omgeving kunnen overleven. Als de omgeving niet goed wordt schoongemaakt of de andere dieren in huis niet behandeld worden, kan de hond na de behandeling weer opnieuw besmet kunnen worden. Goed stofzuigen en gebruiken van schoonmaakmiddelen met bleek erin, zal de sporenlast in huis sterk verminderen.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070

 Mail: info@dierenkliniekwetzels.nl

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

 
Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer: 0900-8765444 vanuit België: 0902-02004

KvK-nummer 14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Praktijkverhalen

Hier worden diverse interessante gebeurtenissen naar voren gebracht.
Zo geven wij u inzicht in gebeurtenissen die in een dierenkliniek voorkomen, zoals bij ons.
 
Klik op een foto voor 'n verhaal.
verhaal 01 verhaal 04 verhaal 02
verhaal 05 verhaal 03 verhaal jip

Highlight-1

hightlight 1

Masterklinieken

Een aantal dierenartsen in Maastricht heeft in 1995 de organisatie Masterklinieken opgericht, zodat de consument met hun huisdier, bij spoedgevallen en hulp buiten de reguliere spreekuren, beter geholpen kan worden.
Lees meer

 

Highlight-2

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Highlight-3

hightlight 3

Website LICG

Betrouwbare informatie over het welzijn van huisdieren. In de huisdierenbijsluiters vind je informatie over aanschaf, verzorging, huisvesting, gedrag en voeding ...
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje 043-3433070

 

­