Castratie kater:
Vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd is een kater geslachtsrijp. Dit uit zich vaak in sproeien of plassen in huis waarbij er een sterke geur ruikbaar is. Ook gaan geslachtsrijpe katers vaak buiten zwerven en vechten met andere katten. Om deze redenen is het verstandig om de kater te laten castreren. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. Als de kat voor deze leeftijd in huis gaat plassen en/of sproeien dan is eerder castreren ook mogelijk. Katers van de grotere rassen (Maine Coon, Noorse Boskat) castreren we in principe niet voordat ze 1 jaar oud zijn, tenzij er medische en/of gedragsproblemen ontstaan.
Net zoals bij de reu kan de castratie op 2 manieren gebeuren:
- Chirurgische castratie: dit is een permanente oplossing. Beide zaadballen worden verwijderd, waardoor er geen testosteron meer wordt aangemaakt. Het kan tot 6 weken duren voordat het testosteron het lichaam heeft verlaten. Dit wil dus zeggen dat de eventuele veranderingen niet meteen na de operatie plaats zullen vinden.
- Chemische castratie: dit is een tijdelijke oplossing. Bij de chemische castratie wordt er een chip tussen de schouderbladen ingebracht. Deze chip geeft gedurende een langere tijd hormonen af die de testosteronproductie remmen. Ook hier duurt het ongeveer 6 weken voordat het testosteronniveau in het lichaam zo laag is dat we er resultaten van zien. De chip werkt een stuk langer dan bij de hond. De meeste katers worden pas weer na ongeveer 1 tot 1.5 jaar potent.
Sterilisatie poes:
Net als de kater wordt de poes geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 maanden. Zij worden in het voorjaar krols, de eerste keer meestal na 7 à 8 maanden. Om ongewenste nestjes te voorkomen kunt u uw poes al voor deze eerste krolsheid laten castreren, rond 6 maanden leeftijd. Andere voordelen van castratie van de poes zijn een kleinere kans op het ontstaan van melkkliertumoren en baarmoederontsteking of -tumoren.
De sterilisatie van een poes is een meer ingrijpende operatie dan de castratie van de kater. Dit komt omdat de buik opengemaakt moet worden. Vervolgens worden de eierstokken weggehaald. Het is dus strikt genomen een castratie en geen sterilisatie. De baarmoeder blijft aanwezig tenzij hier tijdens de operatie afwijkingen aan gevonden worden.