­

Castratie kater:

Vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd is een kater geslachtsrijp. Dit uit zich vaak in sproeien of plassen in huis waarbij er een sterke geur ruikbaar is. Ook gaan geslachtsrijpe katers vaak buiten zwerven en vechten met andere katten. Om deze redenen is het verstandig om de kater te laten castreren. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd. Als de kat voor deze leeftijd in huis gaat plassen en/of sproeien dan is eerder castreren ook mogelijk. Katers van de grotere rassen (Maine Coon, Noorse Boskat) castreren we in principe niet voordat ze 1 jaar oud zijn, tenzij er medische en/of gedragsproblemen ontstaan.

Net zoals bij de reu kan de castratie op 2 manieren gebeuren:

  • Chirurgische castratie: dit is een permanente oplossing. Beide zaadballen worden verwijderd, waardoor er geen testosteron meer wordt aangemaakt. Het kan tot 6 weken duren voordat het testosteron het lichaam heeft verlaten. Dit wil dus zeggen dat de eventuele veranderingen niet meteen na de operatie plaats zullen vinden.
  • Chemische castratie: dit is een tijdelijke oplossing. Bij de chemische castratie wordt er een chip tussen de schouderbladen ingebracht. Deze chip geeft gedurende een langere tijd hormonen af die de testosteronproductie remmen. Ook hier duurt het ongeveer 6 weken voordat het testosteronniveau in het lichaam zo laag is dat we er resultaten van zien. De chip werkt een stuk langer dan bij de hond. De meeste katers worden pas weer na ongeveer 1 tot 1.5 jaar potent.

Sterilisatie poes:

Net als de kater wordt de poes geslachtsrijp rond de leeftijd van 6 maanden. Zij worden in het voorjaar krols, de eerste keer meestal na 7 à 8 maanden. Om ongewenste nestjes te voorkomen kunt u uw poes al voor deze eerste krolsheid laten castreren, rond 6 maanden leeftijd. Andere voordelen van castratie van de poes zijn een kleinere kans op het ontstaan van melkkliertumoren en baarmoederontsteking of -tumoren.

De sterilisatie van een poes is een meer ingrijpende operatie dan de castratie van de kater. Dit komt omdat de buik opengemaakt moet worden. Vervolgens worden de eierstokken weggehaald. Het is dus strikt genomen een castratie en geen sterilisatie. De baarmoeder blijft aanwezig tenzij hier tijdens de operatie afwijkingen aan gevonden worden.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­