­

Het normale gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttandjes en 20 kiezen. De stifttandjes zijn de 2 kleine tandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Deze stifttandjes zet het konijn apart van de knaagdieren.

Zowel de snijtanden als de kiezen blijven het gehele leven doorgroeien. Snijtandjes groeien gemiddeld zo’n 2 mm per week. De snijtanden van de bovenkaak staan net voorbij de snijtanden van de onderkaak. De snijtandjes van de onderkaak staan tegen de stifttandjes aan.

Het konijn gebruikt de snijtanden om stukjes van het eten af te snijden, daarna wordt het eten door de kiezen vermalen. Hierdoor maakt het konijn een horizontale beweging met de kaken. Hierdoor worden de kiezen mooi afgesleten.

De tanden en kiezen moeten dus in de goede positie staan om af te slijten. Hierdoor zijn groei en slijtage van de tanden met elkaar in balans. Vaak is dit echter niet het geval en kunnen grote problemen ontstaan. Gebitsproblemen komen dan ook veelvuldig voor bij het konijn. De problemen kunnen verschillende oorzaken hebben.

 • Verkeerde voeding: calcium is heel belangrijk voor een gezond gebit. Als het konijn voer met te weinig calcium krijgt (gemengd voer), zal het lichaam calcium halen uit het kaakbot. Hier door kan het zijn dat de kiezen of snijtanden niet meer goed op elkaar aansluiten. Hierdoor slijten de tanden en kiezen niet goed af, waardoor er haken kunnen ontstaan die in de wang of tong prikken. Doordat er minder druk vanuit het kaakbot op de wortels is, groeien de wortels de verkeerde kant op. Hierdoor kunnen er abcessen en zelfs oogproblemen ontstaan.
 • Trauma: tanden die uitvallen door trauma zullen in de meeste gevallen weer gewoon terug groeien. Als echter de wortel beschadigd is, kan het zijn dat ze in een verkeerde richting of helemaal niet terug groeien. De tand recht tegenover de verdwenen tand zal niet meer afslijten en veel te groot worden. Bij fracturen van de kaak, kan het zijn dat de tanden en kiezen niet eer goed op elkaar aansluiten.
 • Afwijkend knaaggedrag: hierdoor slijten de tanden en kiezen niet goed af.
 • Genetisch: bij sommige konijnen is de bovenkaak langer dan de onderkaak. Hierdoor zal de slijtage van de tanden en kiezen ook niet goed gaan.

Bij verkeerde slijtage wordt vaak gezien dat de kiezen van de bovenkaak haken krijgen aan de buitenkant. Deze prikken in de wang. De kiezen van de onderkaak krijgen haken aan de binnenkant. Deze prikken in de tong.

Verschijnselen die u kan zien als uw konijn gebitsproblemen heeft:

 • Niet eten, maar wel interesse hebben in voer
 • Proppen maken van eten
 • Speekselen
 • Oog- en neusuitvloeiing
 • Abcessen aan de kop
 • Slechte vacht
 • Vermageren
 • Diarree, verstopping, kleine keutels

Als u problemen met het gebit vermoed, neem dan contact met ons op. Voor een gehele inspectie van het gebit is sedatie noodzakelijk. Door de bouw van het konijn is het niet mogelijk om de achterste kiezen zonder sedatie goed te bekijken.

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
 • schildpadden, slangen, hagedissen,
 • amfibieën,
 • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­