­

Er kunnen verschillende soorten parasieten bij het konijn voorkomen. Net zoals bij de hond en kat zijn de parasieten onder te verdelen in parasieten op het konijn (ectoparasieten) en parasieten in het konijn (endoparasieten).

Ectoparasieten:

Konijnen met jeuk, haaruitval en kale plekken zijn vaak besmet met mijten. Hierin zijn meerdere soorten te herkennen. De behandeling is echter in veel van de gevallen hetzelfde. Door de jeuk en het vele krabben, kan het konijn echter zelf het probleem wat verergeren. We behandelen natuurlijk liever voordat er bijkomende problemen ontstaan. Als u een konijn met jeuk heeft, neem dan contact met op ons over de juiste aanpak van het probleem.

Veel van de mijten van het konijn zijn gastheer specifiek. Dit wil zeggen die mijten alleen op het konijn gaan zitten. U hoeft niet bang te zijn dat uw hond of kat ook hiermee besmet wordt.

konijn oormijtNaast de verschillende mijten op de huid, komt ook bij het konijn de oormijt voor. Schudt het konijn vaak met de kop en krabt het achter de oren, laat dan even de oren nakijken. Vaak zitten er veel bruine korsten in het oor, maar dit is niet altijd even goed te zien. De oren van het konijn zijn erg lang. De mijten kunnen zich ook in de diepte bevinden, waar ze vanuit de buitenkant niet te zien zijn.

Naast mijten kunnen ook de konijnen last hebben van vlooien. Helaas zijn de vlooien een stuk minder specifiek op welk dier ze gaan zitten. Hierdoor is het van belang om ook het konijn mee te behandelen als er vlooien in huis zijn, zelfs als het konijn geen last van de vlooien lijkt te hebben.

Er zijn geen middelen tegen vlooien en mijten geregistreerd voor het konijn. Konijnen moeten dan ook behandeld worden met middelen voor de hond en kat. Niet alle middelen voor honden en katten kunnen veilig worden gebruikt bij het konijn. Koop nooit zomaar wat in de dierenwinkel, maar neem contact met ons op als u vermoedt dat uw konijn last heeft van parasieten.

Endoparasieten:

Vaak wordt gedacht dat konijnen niet besmet kunnen worden met wormen. Niets is echter minder waar. Wormen worden niet vaak gezien bij het konijn, maar vooral konijnen met een regelmatig terugkerende stille darm kunnen besmet zijn met wormen. De wormen zitten in de blindedarm en worden dan ook via de blindedarmkeutels meteen weer opgenomen. Veel afwijkingen zullen niet te zien zijn aan de keutels van het konijn. Soms zijn er tussen de gewone dag keutels, keutels te zien die ongeveer 1,5x zo groot zijn als de dag keutels en soms zijn er wat slijmdraden tussen de keutels te zien. De blindedarmkeutels zijn wel afwijkend van vorm, maar worden vaak door het konijn opgegeten voordat u ze ziet. Hier zijn dan ook de wormpjes in te vinden. De diagnose is vrij lastig te stellen aangezien we daar de blindedarmkeutels voor nodig hebben. Deze zijn zeer lastig op te vangen. Onder de microscoop kunnen we eitjes in de keutels zien. Vaak wordt er behandeld op een de verdenking op wormen. Als er een goede reactie op de behandeling is, kunnen we ervan uitgaan dat er inderdaad wormen zijn geweest.

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­