­

01 vaccinaties

Welke vaccinaties zijn er?

Er zijn twee virussen waar het konijn tegen gevaccineerd kan worden. Dit zijn beide veroorzakers van ziektes met een dodelijke afloop.

Myxomatose:

Deze ziekte wordt verspreid door stekende insecten als muggen, vlooien en vliegen. Direct contact met besmette dieren en materialen speelt ook een rol. De ziekte komt vooral voor in de zomer en het najaar.

Nadat het konijn is besmet kan het nog twee weken duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. De ziekte begint met het zwellen van de slijmvliezen van ogen, neus en anus. Uiteindelijk ontstaan er myxomen, dit zijn knobbels die gevuld zijn met pus. Vaak wordt er ook uitvloeiing gezien uit ogen, neus, anus en genitaliën. De konijntjes zijn suf en hebben vaak koorts. Uiteindelijk zullen ze blind worden en stoppen met eten.

Zonder behandeling zal 90-95% van de konijnen sterven. Met behandeling ligt dit percentage gelukkig iets lager, maar helaas zullen ook veel konijnen die behandeld worden nog steeds overlijden.

Het konijn moet het virus zelf zien uit te schakelen, wij kunnen hier niet bij helpen. Wel kunnen we het konijn ondersteunen door bijvoorbeeld erop te letten dat het goed blijft eten en drinken. De behandeling bestaat uit het ondersteunen van het lichaam. Het zal ongeveer 4-6 weken duren voordat het konijn er weer helemaal bovenop is.

Myxomatose wordt vooral gezien in de zomer en najaar voor.

Viraal hemorragisch syndroom/rabbit hemorrhagic disease (VHS/RHD):

Dit zijn twee namen voor dezelfde ziekte. Deze ziekte is vaak al dodelijk voordat er gemerkt wordt dat het konijn ziek is. Het virus wordt vooral verspreid via de urine van konijnen, maar verspreiding vindt ook plaats door direct contact en door stekende insecten.

Het verloop is zeer snel. Binnen twee dagen na besmetting kan het konijn al plotseling overlijden. Bij andere konijnen worden eerst verschijnselen gezien als sloomheid, niet willen eten, benauwdheid, koorts en pijn. Ook deze konijnen overlijden meestal kort hierna.

Deze ziekte is niet of zeer slecht te behandelen, vandaar dat wij aanraden om alle konijnen te laten vaccineren. Zeker de konijnen die buiten komen dienen gevaccineerd te worden, maar ook konijnen die alleen binnen zitten lopen risico. Uzelf kan ook een bron van infectie zijn. Ook voeren van groenvoer uit de natuur of moestuin kan ervoor zorgen dat het konijn besmet raakt met een van de virussen.

Sinds december 2015 is er een ‘nieuwe’ konijnenziekte de kop opgestoken. Dit virus is een gemuteerde versie van het VHS virus en wordt dan ook VHS type2 genoemd. Onderzoekers zijn druk bezig geweest om hier een vaccin voor te vinden en dat is gelukkig goed gelukt. Momenteel kunnen de konijnen ook voor deze ziekte gevaccineerd worden. Helaas is het nog wel zo dat het vaccin maar een half jaar bescherming biedt. Hierdoor zal uw konijn 2x per jaar gevaccineerd moeten worden.

Wanneer kan er het best gevaccineerd worden?

De vaccinaties kunnen vanaf een leeftijd van vijf weken worden gegeven. Het kan echter zo zijn dat het immuunsysteem van het konijn nog niet voldoende is ontwikkeld. We zien bij vaccinatie op jongere leeftijd nog wel eens wat reactie op het vaccin. Hierdoor adviseren wij om de konijntjes pas te laten vaccineren vanaf een leeftijd van tien weken. Indien het konijntje in een risicogebied zit of met andere konijnen is gehuisvest die ziek zijn of plots zijn overleden kan er eerder worden gevaccineerd.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­