­

01 voedingspiramide konijnenHooi:

Voeding is heel belangrijk voor het konijn. Ze moeten voldoende vezels binnenkrijgen, anders kan er snel diarree ontstaan. Een konijn moet onbeperkt hooi tot zijn beschikking hebben. Uw konijn moet per dag ongeveer een berg hooi ter grootte van zichzelf opeten.

Brokjes:

Naast het hooi moet een konijn ook wat brokjes te eten krijgen. Geef geen gemengde korrels, maar pallets. Konijnen eten heel selectief en zullen alleen de dingen opeten die ze lekker vinden van het gemengde voer. Hierdoor zullen ze lang niet alle voedingsstoffen binnen krijgen. Geeft niet te veel brokjes. Hierdoor gaat het konijn minder hooi eten en zullen de blindedarm keutels niet meer opgegeten worden. Verder zit er veel energie in de brokjes. Als er te veel brokjes gegeven worden kan het konijn te dik worden. Geef een konijn niet meer dan 20 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Groenvoer:

Groenvoer is natuurlijk altijd leuk om aan een konijn te geven. Vaak vinden ze het ook nog erg lekker. Ook hierbij kan te veel voor een hoop problemen zorgen. Laat het konijn altijd wennen aan nieuwe groenten, geef niet te veel tegelijk. Geef niet meer dan drie verschillende soorten groenten per dag en geef maximaal 100 gram groenten per kilogram lichaamsgewicht. Sommige groenten zijn meer geschikt dan andere groenten. Hieronder staat een lijst wat je het beste wel en niet kunt geven.

Geschikte groenten: broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, paksoi, wortel, andijvie, witlof, peterselie (niet te veel), paardenbloemen, weegbree, romeinse sla, spinazie (beperkt).

Groenten die u niet moet geven: bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber, kool, aardappel(schil)

Gras plukken voor een konijn kan natuurlijk ook. Let alleen wel op dat er geen wilde konijnen bij kunnen komen. Dit ter voorkoming van de verspreiding van virusziekten. Gemaaid gras gaat snel achteruit in kwaliteit en kan beter niet gegeven worden.

Fruit mag het konijn ook hebben, maar niet te veel. Er zit veel suiker in fruit waar het konijn dik van kan worden en diarree van kan krijgen.

01 Groene lijn 

Dierenkliniek Brusselsepoort 

Logo wetzels 200
Drs. H.J. Wetzels
Drs. M. Schetters
Drs. B.N. Wetzels
 
Eenhoornsingel 30
6216 CW  Maastricht
Tel:  043-3433070
 

N.B.: Vragen over patiënten liever niet via de mail. Zeker op drukke momenten wordt de mail niet continu in de gaten gehouden. Wilt u snel antwoord op uw vragen neem dan telefonisch contact met ons op.

Openingstijden balie en apotheek:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.00 uur  (In de lunchpauze zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar).
 
Behandeling uitsluitend volgens afspraak.
Tel: 043-3433070
 
Spoedgevallen
Voor spoedgevallen buiten de openingstijden kunt u de dienstdoende dierenarts bereiken

op telefoonnummer:  0900-8765444 vanuit België:  0902-02004

KvK-nummer  14116427 

 

Waar vindt u de kliniek

Onze patiënten

logo patienten
Honden en katten, konijnen en knaagdieren vormen het grootste deel van onze patiënten. Daarnaast hebben wij een zekere reputatie opgebouwd op het gebied van bijzondere diersoorten, waaronder
 
  • schildpadden, slangen, hagedissen,
  • amfibieën,
  • vogels, met name kromsnavels

en andere dieren die betrekkelijk zelden als huisdier worden gehouden.

 

Masterklinieken

hightlight 1

Masterklinieken

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Grasaren

logo grasaren

Kennisplatform Processierups

Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden.
LEES MEER

 

Tekenradar

hightlight 2

Tekenradar

Actuele informatie te verschaffen over teken en de ziekte van Lyme. Door actuele informatie te geven over het verwachte activiteitsniveau van nimfen in Nederland. We verwachten dat met deze informatie meer mensen actief aan preventie zullen doen.
Lees meer

 

Eikenprocessierups

hightlight 3

Kennisplatform Processierups

Het ministerie heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups gevraagd om de website Processierups.nu te lanceren.
Lees meer

 

Heeft u vragen? Geef ons een seintje  043-3433070

 

­